Wychładzanie mięsa - co trzeba o nim wiedzieć

Zaskakującego - zamrażanie, dodatkowo

Bardzo trudno wyobrazić sobie teraźniejsze kuchnie bez lodówek oraz zamrażarek, prawda? Stanowią one stały szczegół zdobienia w zasadzie każdego domu. Nic zaskakującego - zamrażanie oraz wychładzanie już od dłuższego czasu uchodzi za jeden spomiędzy najskuteczniejszych oraz najbezpieczniejszych sposobów przetrzymywania oraz utrwalania jedzienia. Oba procesy mają szczególnie niewątpliwe znaczenie w przypadku produktów szalenie wrażliwych na wpływ temperatury, tych jak np. mięsiwo. Każdziutki, kto kiedykolwiek zapomniał schować mięsa do chłodziarki oraz wystawił je na wpływ temperatury pokojowej poprzez dłuższy okres, na 100% wie, że nie rzutuje to rzetelnie na jego jakość. Świeże mięsiwo niezwykle szybko psuje się w tego rodzaju okolicznościach oraz staje się całkowicie nieprzydatne do spożywania. Mięsiwo wydziela szalenie przykry zapach, a spożycie jego może wywołać nieprzyjemne efekty oraz poważne zatrucie. Wychładzanie mięsa umożliwia zahamować przebieg jego rozkładu. W znacznej części wydłuża ponadto okres zdatności do spożywania mięsa. Wszystko z tego powodu, że wskutek wychładzania zmniejsza się szybkość ruszania atomów. W rezultatu tego jakiekolwiek procesy, w tym ponadto przebieg psucia się jedzienia, zachodzą o kilka wolniej. To zwyczajna zależność, którą większość z ludzi musi nie zapominać z lekcji fizyki. W zgodzie z nią, im niższa ciepło tym wolniejszy ruch cząsteczek. Prężnie rozwijająca się działka chłodnictwa bazuje na tym założeniu. Mimo że sposoby, jakie stosuje są znacznie mocniej nowatorskie, pierwszorzędne założenia od dawna są niezmienne. Powinniśmy jednakże zdawać sobie sprawę, że spowolnienie procesu starzenia się jedzienia nie znaczy zupełnego jego zahamowania. Znaczy to, że dosłownie w warunkach chłodniczych mięsiwo nie jest trzymane zbyt długo. Interesującym rozwiązaniem na troszkę większe zwiększenie trwałości mięsa jest ponadto zamrażanie.